Udang Sambal Petai


Bahan-bahan:

Udang ½ kiloBahan dikisar:Cili kering, Bawang merah sederhana kecil 5 ulas, Bawang putih 2 biji, Serai - (terpulang samada nak ketuk atau nak kisar), Kunyit hidup sikit, Air asam jawa, Garam, Gula.


Cara Buat:

Tumiskan bahan kisar sampai wangi. Masukkan udang dan air asam jawa, garam, gula. Pabila dah setengah masak masukkan petai.
Dulu masa sekolah selalu tengok mak masak, dalam diam2 minat memasak ni menular kedalam diri. Ini adalah salah satu resipi mak yang telah dievolusi. Tapi masakan mak tiada taranya lah, masakan mak memang magic, pasti sedap. Pada resipi akan datang "Masak Lomak Cili Api Daging" heheheh amacam dah terliur??

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Detik Pemergianmu

Selamat Menghayati Ramadhan Al-Mubarak